X
 16.03.2016 Наука

Бесплатна пица ако ги решите овие математички проблеми

Познатиот синџир на ресторани „Pizza Hut“ е подготвена да ви даде бесплатно пица 3.14; се` што треба да направите е да ги решите овие математички проблеми.

 

pica

 

На нивниот блог тие поставија три математички задачи создадени од професорот на Принстон, Џон Конвеј. Ако решите барем едно прашање тогаш ќе бидете наградени со бесплатна пица во период од 3.14 години или 1.146 дена.


1 проблем:

Замислувам за десет-цифрен број чиишто бројки се различни. Бројот формиран од првиот n од нив е делив со n за секој n од 1 до 10. Кој е бројот кој го замислувам?

2 проблем:

Еден училишен клуб се среќава во училницата секој петок после часовите.

Минатиот петок, еден од членовите им рече на другите: „Сокрив листа на броеви во овој плик кои можат да го открија бројот на оваа соба“. Едно девојче му рече: „Ова очигледно не се доволни информации за да се утврди бројот на собата. Ако ни го кажеш бројот на броевите во пликот и нивниот производ, дали тоа би било доволно за да откриеме?“

Момчето одговорило: „не“.
Девојката: „Добро е што работев на нивниот производ“.

Кој е бројот на училницата во која клубот се среќава?

3 проблем:

Моите привезоци се метални кругови со дијаметер од околу два инчи. Сите се поврзани во еден чуден метеж, па не можам да издвојам еден од друг пар.

Сепак, можам да издвојам тројки со тројки иако никогаш не можев да направам разлика лево од десно. Кои се можните броеви на привезоците?

 

Доколку мислите дека можете да ги решите задачите, одговорите можете да ги доставите ТУКА.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука