X
 01.05.2016 Наука

Како може да го читате човековиот геном?

Тајните, болестите и убавината се запишани во човечкиот геном - сите генетски инструкции кои се потребни за да се создаде едно човеково суштество.


Научникот и претприемач Рикардо Сабатини ни покажува дека имаме моќ да го читаме овој комплексен код, предвидувајќи работи како висина, боја на очи, возраст, па дури и структура на лицето - се` од малку крв.

Наскоро, според Сабатини, нашето разбирање на геномот ќе ни овозможи да персонализираме третмани за болести како ракот. Имаме моќ да го промениме животот кој го знаеме. Како ќе ја искористиме?Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука