X
 05.06.2016 Технологија

Кое е значењето позади терминот wi-fi?

Терминот Wi-fi нема големо значење. Не е ниту акроним.


Логото било измислено од „Interbrand“. Компанијата барала впечатливо име за брендот и наишле на терминот „wireless fidelity“, што би се превело како Безжична веродостојност.

Овој термин потсеќа на стариот израз за класификација на аудио опрема, Hi-fi (High fidelity). На почетокот, компанијата се согласила на користење на терминот Стандард за Безжична Веродостојност во своите маркетиншки акции, но потоа тој започнал да ги збунува луѓето.

Подоцна, wi-fi станал поуспешен термин и бизнисмените и менаџерите од поголемите компании започнале да и` пристапуваат на компанијата за таа да започне да го користи само краткиот, популарен збор - wi-fi.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија