X
 15.06.2016 Наука

Знаци кои покажуваат дека сте попаметни од просечна личност

„Business Insider“ објави интересна листа во која сумира неколку знаци базирани врз основа на науката, која ги покажува разликите помеѓу паметните и просечните луѓе.

 

pametni


Имено, според науката, постојат 8 знаци кои покажуваат дека сте попаметни од просечниот човек:

1. Најстаро дете сте - Најстарите деца се вообичаено попаметни, но не поради генетиката. Истражуање од 2007 година вели дека тоа е поради психологијата и семејната динамика.

2. Сте посетувале часови по музика - Истражување од 2011 гтодина открива дека вербалната интелигенција на децата од 4 до 6 години се зголемила после посетување часови по музика.

3. Не пушите - Истражување од 2010 година направено врз 20.000 млади луѓе покажало дека просечниот пушач на 18 до 21 година има IQ 94, додека непушачот има IQ 101.

4. Слаби сте - Здравото тело е тесно поврзано со здрав ум. Француско истражување од 2006 година покажува дека луѓето со прекумерна тежина можеле да се сетат на само 44% од зборовите од тестот, додека нивните послаби колеги можеле да се сетат на 55% од зборовите.

5. Пишувате со лева рака - Неодамнешно истражување ги поврзува луѓето што пишуваат со лева рака со различното размислување - форма на креативност преку која создавате идеи.

6. Сте користеле рекреативна дрога - Истражување од 2012 година пронајде поврзаност помеѓу високата интелигенција во детството и користењето на нелегална дрога на поголема возраст.

7. Имате мачка - Истражување од 2014 година открива дека луѓето кои имаат куче се подруштвени, додека оние кои имаат мачки се поинтелигентни. Причината: интровертните луѓе кои чуваат домашно милениче имаат поинтелектуални хобија.

8. Високи сте - Истражување од Принстон покажуваат дека повисоките деца имаат подобри резултати на когнитивните тестови.

 

2


А во продолжение ви нудиме уште неколку знаци кои ги докажала науката:

1. Луѓето кои се ноќни птици важат и за поинтелигентни личности. Ако останувате до доцна во ноќта за да работите (не за да излегувате и да пиете), тогаш имате повисока интелигенција. Истражувањата покажуваат дека ноќните птици имаат повисока интелигенција отколку оние кои се нарекуваат утрински луѓе.

2. Интроверт сте. Многу интроверти може да имаат социјална анксиозност и размислуваат пред да кажат нешто. исто така, поголемиот дел од надарените деца се интроверти.

3. Друго истражување покажа дека децата кои се доени со мајчино млеко имаат повисока интелигенција и се поуспешни подоцна во животот.

4. Неколку истражувања потенцираат дека атеистите се попаметни од оние луѓе кои се религиозни.

5. Читањето уште од рана возраст е индикатор дека личноста има повисока интелигенција, а тоа го покажале и резултатите од когнитивните тестови.

6. Смислата за хумор е уште една карактеристика која ја имаат луѓето со висока интелигенција.

7. Истражувањата покажуваат дека тинејџерите со повисока интелигенција биле девици во средно.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука