X
 11.10.2016 Наука

Руски научник во себе вбризгал 3.5 милиони години стара бактерија

Уште од античкото време луѓето се обидуваат да ја пронајдат “фонтаната на младоста“. Но, дали таа навистина теоретски постои?

 

 

 

Рускиот научник д-р Анатоли Бручков верува дека “фонтаната на младоста“ постои и смета дека ја пронашол во 3.5 милиони години стара бактерија. Што научникот сторил следно – ја инјектирал бактеријата во себеси.

 

Бактеријата Bacillus F, била откриена во Сибир во 2009 година. Веднаш го привлекла вниманието на научниците – не само што е стара 3.5 милиони години, туку и опстанала во Сибирските ледени предели. Бручков верува дека постои механизам во оваа бактерија кој и дозволува да опстане дури и во мраз и тоа толку години. И ако бактеријата може да преживува толку време, тоа можеби го можеме и ние. Научникот бил толку нестрплив што експериментот го спровел на себеси и ја инјектирал бактеријата во себеси. Иако е тешко да се каже дали бактеријата го направила бесмртен, сепак тој тврди дека од 2015 година се чувствува подобро од кога и да е. Но, времето ќе покаже што всушност ќе се случува со неговиот организам.

 

Повеќе детали во видеото подолу.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука