X
 16.08.2016 Образование

Митови поврзани со раното образование на децата

Повеќето родители им забрануваат на своите деца толку многу работи и покрај тоа што науката го докажала спротивното. Па така, ќе слушнете како родителите викаат по своите деца да почекаат 30 минути пред да влезат во вода, да не јадат чоколадо, пред време да научат да читаат и пишуваат и слично.

Иако денес пристапот до знаење е поголем од било кога, мајките и татковците постојано следат и почитуваат одредени митови. Ова особено се однесува на образованието во раното детство каде постојано се шират невистини. За да дознаете што е вистина, а што лага прочитајте ги митовите поврзани со образованието во раното детство.

Мит #1: Децата треба порано да научат да читаат

Голем дел од родителите веруваат дека ако нивните деца научат да читаат уште од рана возраст, тие ќе имаат долгорочни придобивки. Меѓутоа, потребно е да знаете дека досега не постои ниту едно истражување кое го поддржува раното читање кај децата. Децата кои учат да читаат на 5 години не се ништо подобри во читање од децата кои учат да читаат на 6, 7 или подоцна. Всушност, во Финска, земјата со најдобриот образовен систем, децата започнуваат да читаат на 7 годишна возраст.

Мит #2: Сите мали деца можат да научат да читаат ако им се дадат соодветни инструкции

Возрасните се импресионираат кога ќе видат дека 4 годишно дете умее да чита. Некои веруваат дека сите 4 годишни деца можат да се научат да читаат доколку им се дадат соодветни инструкции. Но, истражувачите велат дека ова не е вистина. „Повеќето деца се'уште немаат формирано одредени нервни врски кои ќе им овозможат да ги декодираат буквите, а потоа ментално да ги комбинираат за да создадат зборови“.

Мит #3: Наставниците имаа соодветен начин за учење на децата како да читаат и родителите не треба да се мешаат бидејќи ќе ги збунат децата

Родителите се највлијателните наставници на децата и се најдобро опремени за да им влеат љубов кон книгите. Доколку тие им читаат на своите деца, тие кај нив ќе развијат врска помеѓу животот на децата и ликовите во книгите, а ова е најдобриот начин кај децата да се развие охрабрување.

Мит #4: Сите деца треба да научат да читаат на иста возраст


Подготвеноста едно дете да чита зависи од самото дете и неговиот карактер. Раното читање не мора да значи и висока интелигенција. Потребно е да се знае дека секое дете различно се развива и ова е клучот за успешно читање.

Мит #5: Родителите најмногу можат да им помогнат на децата во читањето е ако ги научат да ги поврзуваат зборовите

Всушност, најефективниот начин на кој мајките и татковците можат да им помогнат на децата да развија ентузијазам за читање е самите да читаат. Кога децата ќе видат дека нивните родители читаат, тие добиваат порака дека читањето е и важно и забавно.

Мит #6: Директните инструкции се моќен начин за учење на вештини на читање

Директните инструкции се ефективен метод во специјалното образование, но не и во мејнстрим образованието. Истражувањата покажуваат дека раната писменост е најефективна кога е презентирана во текот на еден училишен ден: децата рецитираат песнички, пејат песни, диктираат приказни, пишуваат зборови, слушаат приказни со што прават значајни поврзувања помеѓу зборовите на странците и вистинските искуства.

Мит #7: Oбразовните психолози поддржуваат притисок за рано учење

Поголемиот дел од денешната образовна политика оди против она што неодамна го откривме за невронските мрежи. Невронските мрежи покажуваат дека не постојат два исти мозоци, па не е разумно да очекуваме од учениците да имаат исти резултати.

Мит #8: Стандардизираните тестови кај малите деца дава значајни резултати

Тестовите продолжуваат да се главниот дел од нашиот образовен систем. Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека овие тестови се бесмислени кај децата помали од 8 години. Детскиот мозок рапидно расте и нивното внимание е премногу кратко за тие да соберат суштински резултати.

Мит #9: Наставниците се изненадени колку технологијата ги подготви малите деца за во градинка

Додека технолошките компании профитираат таргетирајќи ги се' помладите и помладите потрошувачи, наставниците се борат со лошите ефекти од тоа што децата предолго време поминуваат на компјутер/лап топ/таблет. Повеќе од било кога, децата започнуваат во градинка со слаби моторни вештини - тие не можат да го држат моливот правилно, не можат да сечат со ножици, не можат да седат и се движат лошо поради лошата рамнотежа, координација и сила.

Мит #10: Воннаставните активности се секогаш добри за децата

Пренатрупаниот распоред со воннаставни активности ги ограничуваат можностите за играње и забава на децата. На децата им се потребни неструктурирани активности за да останат здрави - и физички и ментално.

Мит #11: Родителите не треба да се грижат ако децата не спијат доволно


Според истражувањата, родителите и тоа како треба да се загрижени ако нивните деца кои немаат доволно сон. Ова доведува до проблеми со дебелината, депресијата и хиперкинетичко нарушување.

Мит #12: Вечерата со семејството е преценета

Истражувањата покажуваат дека семејствата кои јадат заедно имаат огромни придобивки - ги намалува ризиците од депресија, нарушувања во јадењето и децата имаат поголемо чувство на соработка како и добра волја да останат со семејството.

Мит #13: Младите деца имаат корист од постојаното фалење на родителите

Премногу пофалби може лоши да влијаат врз децата - може да ги направат зависни од мислењата на другите. Истражувањата покажуваат дека родителите влијаат позитивно врз децата кога ги поттикнуваат да вложат напор, а не кога ги фалат нивните перформанси.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование