X
 16.09.2021 Живот

Како Сталин ги избриша своите непријатели од фотографиите

Во Советскиот Сојуз луѓето беа буквално избришани од историските книги со помош на техники за манипулација со фотографии.

Со алатки кои денес изгледаат примитивни, советските ретушери правеле луѓето едноставно да исчезнат од сликите и на тој начин создаваа фотографии што го претставуваа Сталин како единствен вистински пријател, другар и наследник на Ленин, водач на Болшевичката револуција и основач на СССР. Сето тоа барало сериозна умешност со скалпел, лепило и четка.

На тој начин Сталин можел да нареди од историјата да се избришат сите оние што тој лично ги сметал за нелојални. Некои од нив се Николај Иванович Јежов, советски политичар и разузнавач, најпознат како директор на НКДВ (Советска тајна полиција), Николај Антипов, народен комесар, Сергеј Киров, еден од најистакнатите политичари во СССР.

2
Фото: Wikipedia

Сталин имал избришано и многу партиски функционери кои биле фотографирани покрај него на разни настани. Ретушерите трошеле по неколку часа за да ги разубават фотографиите, вели Дејвид Кинг во воведот на неговата книга „Комесарот на исчезнувањето: Фалсификување на фотографиите во Сталиновата Русија“.

Понекогаш фототерапијата значела враќање назад во времето за промена на историски записи, како кога Сталин наредил Лев Троцки, кој помогнал да се создаде комунизмот, да се отстрани од сите фотографии.

2
Фото: Wikipedia

Опсесијата на Сталин со манипулацијата со имиџот не била сведена само на фотографии. Како што забележува историчарот Јан Плампер, сеприсутните портрети на Сталин биле предмет на маничен надзор. Диктаторот ангажирал армија сликари за да ги направат неговите портрети, нудејќи им на некои уметници огромни суми пари за тоа. Потоа, официјалниот портрет бил репродуциран и ретуширан одново и одново, додека на Сталин не му се допаднел.

3
Фото: Wikipedia

Сепак, Сталин не бил единствениот диктатор кој сакал да манипулира со фотографиите. Адолф Хитлер слично го отстранил својот министер за пропаганда Јозеф Гебелс од фотографијата, иако неговите мотиви се непознати. Бенито Мусолини споделил позната фотографија на која јава на коњ, но дури откако го отстранил човекот што го држел коњот.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Wikimedia Commons
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот