X
 16.11.2022 Образование

Универзитетот во Барселона воведува задолжителен предмет за климатските промени

Сите студенти на Универзитетот во Барселона ќе мора да слушаат предмет за климатската криза од академската година која почнува во 2024 година.

Целта на мерката е да се исполнат барањата на активистите кои направија окупација на универзитетот. Тоа значи дека предметот ќе го слушаат 14.000 додипломски и последипломски студенти во Барселона. Универзитетот ќе развие и програма за обука за климатските проблеми за своите 6.000 професори.Предметот ќе биде осмислен од страна на експерти и академици, а дел од нив ќе бидат номинирани од активистите. Тој ќе носи 5 ЕКТС-кредити, а за него универзитетот веројатно ќе треба да вработи нови професори.

Одлуката за предметот доаѓа откако група студенти-активисти од организацијата „Енд фосил Барселона“ го окупираа универзитетот во период од седум дена. Студентите имале и други барања од универзитетот кои не биле исполнети, како одбивање финансии од компанијата за нафта „Репсол“ и други бизниси кои заработуваат од фосилни горива.

Извор: The guardian
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование