X
 04.01.2017 Живот

Земјите со највисоки и најниски очекувања за плата

Компанијата „Universum“ неодамна објавила годишна листа на земји кои имаат најголеми очекувања што се однесува до платата. Анкетирани биле 580.397 студенти на бизнис и инженерство од 57 земји. Прашани биле колкава плата очекуваат првата година откако ќе дипломираат.


Оваа листа не го вклучува животниот стандард што е особено мал во местата каде што луѓето имаат пониски очекувања за плата и не ги вклучува сите земји. Но, ги опфаќа повеќето нации и дава увид во нивните економии. Сите бројки се конвертирани во американски долари и се однесуваат на просеци.
Швајцарија е на врвот на листата со очекувања од околу 79.000 долари. По неа е Данска, а потоа САД. Американските студенти по бизнис имаат очекувања од 53.000 долари плата, додека пак инженерите од 63.000 долари.

Германија е петта на листата со очекувања од 47.000 до 49.000 долари. Русија е на деветтата позиција со очекувања за плата од 9.000 до 10.000 долари. Виетнам пак се најдолу ан листата, каде што студентите очекуваат плата од 6.000 долари.

Ова се 10-те земји со најниски очекувања за плата :

Малезија

Бизнис студенти : $9,354
Студенти-инженери : $10,494

Русија


Бизнис студенти : $9,202
Студенти-инженери : $10,101

Бугарија

Бизнис студенти : $8,877
Студенти-инженери : $10,006

Колумбија

Бизнис студенти : $8,508
Студенти-инженери : $9,606

Казахстан

Бизнис студенти : $7,788
Студенти-инженери : $8,021

Индонезија

Бизнис студенти : $7,568

Студенти-инженери : $9,200

Филипини

Бизнис студенти : $7,375
Студенти-инженери : $9,336

Романија

Бизнис студенти : $7,086
Студенти-инженери : $8,159

Египет

Бизнис студенти : $6,453
Студенти-инженери : $7,458

Виетнам

Бизнис студенти : $6,041
Студенти-инженери : $6,397

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот