X
 09.08.2017 Наука

Зошто овие 32 симболи се наоѓаа во античките пештери низ Европа?

Пишаниот јазик, обележје на човечката цивилизација, не се појавил тукутака во еден ден. Илјадници години пред целосно развиените системи за пишување, нашите предци пишувале геометриски знаци по ѕидовите на пештерите во кои се засолнувале.

Палеоантропологот Женевив фон Пецингер ги проучувала овие прастари симболи во пештерите низ Европа. Еднообразноста на нејзините наоди укажува на тоа дека графичката комуникација и способноста за зачувување и пренесување пораки подолго од еден момент може да се постари отколку што мислиме.

 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука