X
 26.12.2017 Живот

Загатката адресирана до Едгар Алан По

Кодот што ќе го видите во продолжение му бил испратен на легендарниот американски автор и љубител на загатки Едгар Алан По од страна на 17-годишниот Шајлер Колфакс. Всушност, Колфакс бил 17. заменик-претседател на САД.


Кодот е ужасен на прв поглед, но ако можете да ги преведете буквите, кои се 21 на број, бројките и симболите во буквите даваат фраза. Нема необични зборови во одговорот, но со оглед на тоа дека загатката била создадена во 1840 година, јазикот што се користел бил прилично формален.

Код:

„8n{}58†d w!0 b† !x6n†z k65 !nz k65,8l†n b}x 8nd}Pxd !zw8x 6k n6 36w-†nd!x86n;
x=†0 z†,5!z† x=† w8nz 8n 8xd 62n †dx††w !nz k653† 8x x6 5†36l†5 8xd P†l†P b0 5†l†n,†.
{}n8}d“

Прво треба да се направи листа на секој симбол (буква, бројка или знак за интерпункција) и запишете колку често се повторуваат. Потоа мислете на тоа кои букви најчесто се користат во англискиот јазик. Има еден симбол кој се користи најмногу и збор од 6 букви во шифрата во која овој симбол се користи 3 пати. Кој збор може да биде тоа?

Одговор:

Најчестите симболи во кодот и бројот на тоа колку пати се случуваат се „† (20), n (14), 8 and × (12), 6 (11), d and 5 (осум) и z и ! (7 пати секој)“.

Најчестите букви во англискиот јазик се менуваат во зависност од тоа на која листа гледате, но „E“ е секогаш прва, а „A R I O T N S“ изгледа дека е во следната група. Тоа значи дека „†“ исто така може да биде „E“. „8xd“ се случува два пати како и „8x“, па „8 = I“, со што „ITS“ и „IT. x6“ е можно да дава
„6 = 0“. Зборот „8nd)Pxd“ сега е  „ I_S_ _ TS“, а единствениот збор кој може да се види е  „INSULTS“(навреди). Крајниот резултат е:

„Повредите може да бидат поучни и простени, но навредите не признаваат никаква компензација. Го деградираат умот во својата сопствена самодоверба и го присилуваат да заздравува преку одмазда“.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот