X
 17.11.2018 Наука

Зголемен бројот на горили, но и натаму се „загрозен вид“

Меѓународната унија за заштита на природата со седиште во Швајцарија го смени статусот на планинските горили од „екстремно загрозен вид“ во „загрозен вид“.

 - Со оглед на тоа дека цел свет се соочува со исчезнување на животински видови, ова е голем успех во заштитата на природата - изјави претседателката на Фондацијата „Дајан Фоси“, Тара Стоински.

Таа фондација го доби името по специјалистката по зоологија чиј труд ѝ го привлече вниманието на меѓународната јавност на планинските горили и чии мемоари беа основа за филмот од 1988 година - „Горили во магла“ со Сигурни Вивер.

Откако планинските горили беа пред истребување, нивниот број полека се зголемува.

 - Ја подобривме нивната заштита така што им обезбедивме животна средина каде што ќе се развиваат и ќе растат - изјави директорката на Меѓународната програма за заштита на горили, Ана Бехм Масозера.

Таа дополни дека мора да се има предвид дека бројот на планински горила и натаму може да се намали бидејќи постојат само две мали популации во два национални парка.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука