X
 17.02.2018 Живот

Програмите за спречување насилство во училиштата се бескорисни и штетни

Програмите за превенција на насилството во училиштата се бескорисни, а некогаш и штетни, тврди Изи Калман, американски психолог.

фотоизвор: detinjarije.com

Сите мислат дека училиштата не преземаат доволно мерки за да го спречат насилството помеѓу врсниците. Родителите на малтретираните деца, како по обичај, го обвинуваат училиштето. Претставниците на училиштата, пак, тврдат дека реагирале соодветно и ги следеле процедурите, правејќи сè што можат за да го спречат насилството.

Научниците постојано наоѓаат програми против насилство меѓу врсниците, развиени врз основа на универзитетски истражувања на психолози. Но тие често немаат никакво дејство, а некои програми дури и го зголемуваат насилството. Експертите што се занимаваат со примена на ваквите програми главно не се занимаваат со негативните страни на програмата, туку само со позитивните. Добрите страни се преувеличуваат, а негативните се избегнуваат.

Често ги обвинуваме училиштата, но тие некогаш и немаат начин за да го спречат насилството. Да се укине целосно насилството меѓу врсниците е невозможно. Создавање општество каде што секој е добар со секого е потег однапред осуден на пропаст.

Како што објаснува Калман, има два несакани ефекти од програмите против насилство меѓу врсниците:

1. Охрабрување на децата секогаш да го пријавуваат насилството на надлежните во училиштето

Колку и да изгледа парадоксално, проблемот во практиката обично настанува токму поради тоа што лицата задолжени да реагираат во такви ситуации често не знаат правилно да се постават, па во текот на испитувањето, сослушувањето и казнувањето доаѓа до ескалација. Кога родителите ќе пресудат, често ситуацијата станува уште пожестока. Едното од децата останува бесно и повредено. Сакајќи да се одмазди, ќе иницира следна кавга каде што повторно ќе се вмешаат родителите. Во психологијата тој процес се нарекува триангулација. Кога трета страна се вмешува во проблем помеѓу две лица, судирот ескалира и може да се продолжува до недоглед. Наставниците и другиот училиштен персонал се најважните лица во училиштето. Поради тоа, нивното вклучување во детските судири лесно може да го подигне судирот на повисоко ниво.

2. Учењето на децата дека туѓите зборови засекогаш може да им наштетат

Познато е дека најчести жртви на вербално насилство се децата, кои лесно се повредуваат поради туѓите зборови. Денес училиштето бара од децата да научат дека зборовите се опасно оружје. Наместо да ги направат отпорни на навреди, програмите против насилство меѓу врсниците ги прават хиперсензитивни.

Пристапот што Калман го користи како училиштен психолог со искуство од 40 години е дека децата треба да се учат да не бидат жртви. Тој смета дека е клучно децата да научат да не реагираат на насилството со вознемирување, бидејќи тоа е всушност награда поради која насилниците го прават она што го прават. Тој ги учи своите ученици на две стратегии:

1. Не вознемирувај се


Не е доволно само да се игнорира насилникот. Ако сте лути, бесни или повредени, тоа не може да се сокрие. За насилникот, вашата негативна реакција е победа. Не дозволувајте му да победи. Калман ја вежба оваа стратегија со деца преку играње улоги и драматизација на типични ситуации на насилство.

2. Третирај ги насилниците како свои пријатели

Колку и да изгледа како нешто што не треба да се прави, Калман вели дека е најдобар начин за од нив да направите пријатели. Тоа е вистинска примена на правилото „третирај ги другите како што сакаш да те третираат тебе“. Калман ги советува учениците да ги почитуваат овие правила и насилниците да ги претворат во свои пријатели.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот