X
 12.03.2018 Наука

Англиските зборови што наскоро може да исчезнат

збор

Постојат многу смешни стари зборови што тивко се кријат на страниците на речникот. Но според истражувањата, на неколку вакви зборови им се заканува исчезнување.

Исто како што растенијата и житовните еволуираат со текот на времето, така еволуира и јазикот. Во 2009 година, научниците за еволуциски јазик, од Универзитетот за читање, го разгледале животниот циклус на зборови за да ја одредат следната серија на зборови што веројатно ќе исчезнат. Научниците го анализирале семејството на индоевропски јазици, во кои спаѓале повеќето јазици што се зборуваат во Европа и Азија, за да видат колку брзо се развиле различните зборови со цел да се предвидат идните промени во речникот.

„50 отсто од зборовите што ги користиме денес би биле непрепознатливи за нашите предци кои живееле пред 2.500 години“, вели Марк Пагел, професор по еволуциона биологија. Спротивно на тоа, логично е дел од зборовите што се користат денес, да изумрат во наредните години.

На кои зборови во англискиот јазик им се заканува исчезнување? Прв збор е „dirty“ (валкано). „Врз основа на нашата статистиката, следниот збор што би требало да исчезне е зборот „dirty“, во наредните 750 години. Има најбрза стапка на еволуција од сите зборови што ги проучувавме“, вели Пагел, наведувајќи дека пронашол 46 зборови слични на овој збор.

Придавките како што е „dirty“ и прилозите се зборови што се развиваат брзо, откриваат истражувачите, што ги прави подложни на исчензување или замена. Други зборови што еволуираат во побрз период се сврзници и предлози како „and“ (и), „or“ (или), „but“ (но), „on“ (на), „over“ (над). Зборовите со најголема моќност се броевите и именките. По зборот „dirty“, следните зборови на кои им се заканува исчезнување или замена се: „throw“ (фрла), „stick“ (заглавен, стап), „guts“ (стомак, храброст) и „squeeze“ (стискање, згмечување). Пагел верува дека овие зборови би можеле да бидат трајно заменети со нови зборови во рок од 1.000 години.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука