X
 18.07.2021 Економија

Колку чини основањето бизнис во земјите низ светот? Во Македонија ќе ви требаат 203 долари

Започнувањето сопствен бизнис не е евтино бидејќи со себе носи ризици. Но со вистинската идеја и организација, сопствениот бизнис може да биде поисплатлив од која било друга работа. Цената на започнувањето сопствен бизнис зависи и од локацијата.

Веб-страницата „Бизнис фајненсинг“ создале мапа за сумите што се потребни за основање бизнис користејќи податоци од Светската банка. На мапата цените се во долари.

Според неа, најскапо е да се основа бизнис во Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), каде што се потребни 7.443 долари за да се започне сопствен бизнис. Најевтина земја е Руанда, каде што не се плаќа ништо во првите две години, како и Словенија, каде што се бара само да имате капитал од 7.500 долари.


Фото: Business Financing (кликнете на мапата за оригинална големина)

За споредба, во Италија треба да издвоите 4.914 долари за да започнете сопствен бизнис, што е двојно повеќе од просечната месечна плата во земјата. Во САД започнувањето бизнис чини 725 долари.

Според мапата, во нашата земја основањето бизнис чини 203 долари.


Фото: Business Financing

Во земјите од регионот, основањето бизнис чини 28 долари во Хрватска, 49 долари во Косово, 75 долари во Бугарија, 105 долари во Црна Гора, 113 долари во Србија, а 206 во Грција. Во Албанија започнувањето бизнис чини 602 долари, а во Босна и Херцеговина тоа чини 839 долари.

Извор: Big Think
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија