X
 18.11.2021 Забава

Семафорите не работат, кој има предност на раскрсницата?

На интернет може да се најдат многу тестови, а некои ги збунуваат дури и искусните возачи. Во ситуацијата прикажана на сликата семафорите на раскрсницата не работат, а вашата задача е да одговорите на прашањето: Кој има предност?
Одговор:

Затоа што семафорите не работат, ситуацијата е иста како кога раскрсницата не е регулирана, сите возила доаѓаат од патишта со иста важност. Во тој случај се применува правилото на десна страна, кое вели дека на раскрсницата, возилото кое го задржува својот правец на движење има предност во однос на возилото кое доаѓа од спротивна насока и свртува лево.

Исто така, возачот во возилото број 3 не смее да влезе во раскрсницата, иако можеби има предност, затоа што поради густината на сообраќајот, ќе застане на раскрсницата и со тоа ќе оневозможи нормален проток на сообраќајот. Поради таа причина, возачот во возилото број 3 мора да чека, не смее да влегува во раскрсницата.

Возачот во возилото број 1 свртува лево и е должен да го пропушти возилото кое доаѓа од спротивна насока и го задржува правецот на движењето.

Значи, редоследот на минување на возилата низ раскрсницата е: 2, 1, 3.

Извор и фото: Novi

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава