X
 19.02.2022 Наука

Куба има убедливо најголем процент на жени иноватори во светот

Процентот на жени иноватори од вкупниот број истражувачи што поднеле барање за патент бил највисок во Куба во 2021 година, според податоци од Светската организација за интелектуална сопственост.

На глобално ниво, само 17 отсто од сите истражувачи што аплицирале за патент минатата година биле жени. Куба убедливо води со учество на жените од 53 отсто.

По неа следуваат Филипините со 38 отсто и Португалија со 34 отсто. Во Кина овој процент изнесува 24 отсто, а во САД 16 отсто. Во Обединетото Кралство 14 отсто од иноваторите во 2021 биле жени, а во Германија 12 отсто.


Фото: Statista

Извор: World Economic Forum
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука