X
 19.03.2024 Живот

„Правило на три“ за намалување на анксиозноста

Американската психолошка асоцијација (АПА) ја опишува анксиозноста како емоција која се карактеризира со чувство на напнатост, мисли на загриженост и физички промени како што е забрзано чукање на срцето итн. Некои луѓе избегнуваат одредени ситуации поради грижа. Може да има дури и физички симптоми, како што се потење, тресење, вртоглавица или забрзан пулс.

Кога овие мисли почнуваат да се појавуваат, еден од триковите за да се ослободите од нив е нешто што се нарекува „правило на три“. Кога сте под стрес, почнете да мислите на три работи во даден момент.

Визуализирајте дрво со три гранки на него, со една грижа доделена на секоја гранка. Штом дрвото е полно, тоа е сè - никакви дополнителни грижи не можат да го заземат менталниот простор. Ако сте загрижени за крајниот рок, тоа е една гранка. Ако размислувате за стресната работна недела пред вас, тоа е друга гранка. Потоа можете да додадете само уште една работа.

Ако вашето дрво е веќе исполнето кога вашето такси ќе заглави во сообраќајот и ризикувате да доцните на важно интервју, можете да ја напуштите новата гранка или да одлучите да не се грижите за моменталната ситуација.

Ова ограничување на изворите на стрес ги отвора очите. Размислувајќи за вашите стравови на овој јасен начин, станува очигледно дека додека некои проблеми имаат функционални решенија, други се целосно надвор од ваша контрола.

Повеќето луѓе ќе бидат под стрес понекогаш за големи и мали работи - и тоа е во ред. Постојат многу стратегии што можете да ги примените за да го смирите вознемирениот ум. Оваа стратегија помага да се држат работите под контрола кога анксиозните мисли заземаат повеќе енергија во животот отколку што вредат.

Извор: Klix
Насловна фотографија: Unsplash
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот