X
 20.05.2021 Живот

Менаџерите на „Амазон“ изнајмуваат работници за подоцна да ги отпуштат

Внатрешната политика на „Амазон“ налага компанијата секоја година да отпушта одреден процент на вработени за да ги исполни целите на внатрешен промет на вработените.

„Амазон“ има сложен систем за преглед на перформансите на компанијата.

Еден од клучните делови на овој процес е метричкиот показател наречен „Несакана стапка на исцрпеност“, што претставува процент на вработени што менаџерите можат да ги изгубат, без оглед дали е со отказ или доброволно заминување од компанијата.

Поради големиот притисок да ги исполнат овие цели, некои менаџери велат дека почнале да „изнајмуваат“ луѓе кои имаат намера да ги отпуштат во рок од една година.

- Вработуваме луѓе за кои и ние и тие знаат дека ќе ги отпуштиме, само за да го заштитиме останатиот дел од тимот - вели еден менаџер за „Бизнис инсајдер“.

Менаџерите се под голем притисок да ги исполнат целите поставени од метричкиот показател, на еден или на друг начин.

Според меморандумот објавен од „Бизнис инсајдер“, тимовите на „Амазон веб сервисес“ кои не ги исполниле целите на метричкиот показател морале да ја надоместат разликата во 2021 година. Со други зборови, ако одреден тим отпушти 3 отсто од работниците во една година, а целта што ја поставил метричкиот показател е 5 отсто, тогаш тој тим ќе треба да отпушти 7 отсто од работниците следната година.

Портпаролот на „Амазон“ негираше дека компанијата ангажирала вработени со намера да ги отпушти и додаде дека фразата „изнајми за oтказ“ не се користи во компанијата.

Извор: Business Insider
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот