X
 21.01.2023 Живот

Навики што ќе ви помогнат подобро да размислувате

Вашиот мозок е едно од највредните нешта што ги поседувате. Го контролира вашето следно дејство. „Вие сте она што го размислувате“.

Иако ова може да биде вистина, важно е да запомните дека вашите искуства и околината ги обликуваат вашите мисли.

Јасното размислување е клучна вештина за успех. Кога ќе ги подобрите вашите вештини за размислување, можете брзо да донесете попаметни одлуки. Како што растете, ќе се појават нови предизвици и ќе треба да размислувате малку покреативно.

Можете да ги подобрите вашите вештини за размислување со вклучување во редовни активности кои ги предизвикуваат вашите претпоставки, ја прошируваат вашата база на знаење, градат вештини за логично размислување и ги зајакнуваат аналитичките вештини.

Кога ќе почнете да гледате низ објективот на логиката и разумот, станува полесно да ги забележите недостатоците во вашето размислување.

- Кој мисли малку, многу греши - рекол Леонардо да Винчи. За да го достигнете врвот на вашето размислување, важно е да негувате добри навики за размислување.

1. Од витално значење е изложувањето на различни идеи и перспективи - особено кога тие ги оспоруваат нашите претпоставки или верувања.

2. Предизвикајте ги вашите верувања/претпоставки. Ако имате одреден поглед кон светот, може да биде корисно да го оспорите со нови докази и гледишта.

3. Барајте веродостојни претпоставки. Новите информации не повредуваат никого и можат да бидат корисни на долг рок.

4. Поминувајте време со луѓе кои го предизвикуваат вашето размислување.

5. За да растете и да се развивате како човек што мисли, потребни ви се луѓе со различни начини на гледање на работите.

6. Добрите мислители ги менуваат денот, рутината или ритуалот барем еднаш неделно.

7. Читањето нека ви стане секојдневна навика. Читањето го стимулира вашиот мозок и ги подобрува вокабуларот и вештините за критичко размислување.

8. Кога читате статија, слушате поткаст или гледате видео на „Јутјуб“, запишете што е тоа што ви оставило впечаток.

9. „Учењето без размислување е изгубен труд; мислата без учење е опасна“ - Конфуциј.

10. Поминувајте време со паметни луѓе.

11. Држете се подалеку од луѓе кои се согласуваат со вас или оние што ве мачат додека не се согласите со нив; ова само ќе го попречи вашиот раст.

12. Создајте навика да размислувате за тоа како функционира вашиот процес на размислување и обидете се да најдете недостатоци во вашата логика доколку е применливо.

13. „Кога луѓето нема да ги исчистат сопствените умови, тие ќе бидат преплавени со коприви“ - Хорас Волпол.

14. Здравата исхрана, редовното вежбање и одморот се неопходни за здравјето на вашиот мозок.

15. Внимателната рамнотежа помеѓу спиењето, вежбањето и работата е од суштинско значење за целокупното здравје на мозокот.

16. Обрнете внимание на тоа што мислите и чувствувате во секој момент. Гледајќи ги вашите мисли, можете да станете посвесни за тоа како функционира вашиот ум и како можете да ја подобрите неговата функција.

17. Избегнувајте прекумерна работа или длабок ментален напор ако можете: тоа може да го спречи вашиот мозок да работи со максимална ефикасност.

18. Прифатете го вашето незнаење, но одржувајте ја вашата љубопитност. Во ред е да не знаете сè. Секој има празнини во своето знаење.

19. „Размислете двапати пред да зборувате бидејќи вашите зборови и влијание ќе го всадат семето на успехот или неуспехот во умот на другиот“ - Наполеон Хил.

20. Научете да ги користите четирите квадранти на умот: логика, интуиција, емоции и креативност. Кога се обидувате да решите проблем, користете ги сите четири квадранти со цртање врски помеѓу различни делови од вашиот мозок.

21. „Човек кој не размислува за себе, воопшто не размислува“ - Оскар Вајлд.

22. Бидете подготвени да згрешите - иако ова на почеток може да е непријатно, на крајот ќе ви служи долгорочно.

23. Преиспитајте сè што слушате и гледате без да прифатите ништо во номинална вредност.

24. Одвојте време да размислите за секоја одлука што ќе ви го промени животот (и нејзините краткорочни и долгорочни ефекти).

25. Паметниот мозок напредува со нешто ново. Новите работи ги зајакнуваат врските помеѓу вашите неврони и создаваат нови патишта за информациите да течат поефикасно низ вашиот мозок.

26. Без разлика дали ќе научите нов јазик, ќе започнете ново хоби или ќе стекнете нова вештина, вашиот мозок ќе стане поинтелигентен кога нешто ново е секогаш предизвикувачко.

27. Бидете повнимателни. Забележете што се случува околу вас.

28. Водете дневник и размислете за вашите искуства со размислување. Колку повеќе го тренирате мозокот да размислува, толку подобро ќе се чувствувате.

29. „Размислувањето е одново учење како да се види, насочување на свеста, правење  привилегирано место од секоја слика“ - Албер Ками.

30. Секогаш размислувајте за последиците од втор и трет ред од вашите дела.

Извор: Hive.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот