X
 21.04.2024 Наука

Невроните можат да го почувствуваат пулсот на срцето во мозокот

За разлика од сетилната перцепција на надворешниот свет, интероцепцијата е чувство на внатрешните сигнали кои го информираат мозокот за состојбата на телото. Ритмичките телесни процеси, како што се дишењето, отчукувањата на срцето или пулсирањето на цревата, може да помогнат да се одржи организирана мозочната активност. Се чини дека чукањето на нашите срца влијае врз тоа како размислуваме и гледаме на светот.

Веќе некое време знаеме дека крвниот притисок се открива во аортата и самото срце. Сега невролозите од Универзитетот во Регенсбург пронашле специфични неврони кои директно ги детектираат ритмичките движења на крвните садови во мозокот, предизвикани од отчукувањата на срцето, и на тој начин можат да го почувствуваат пулсот во мозокот. Студијата е објавена во списанието „Наука“.

- Целиот проект започна со некои навистина чудни резултати од сосема поинаков проект, кој ја разгледуваше активноста во делот од мозокот што го обработува мирисот. Постојано гледавме мистериозни осцилаторни електрични сигнали, иако не емитувавме никакви сигнали. Имаше навестувања и за небиолошкото и за биолошкото потекло на овие осцилаторни сигнали, а работите стануваа поконфузни со секое ново набљудување. Конечно, се покажа дека мозочното ткиво реагираше директно на ритамот на пумпата што ја прикачивме за да го снабдуваме со крв - истакна професорката Вероника Егер, која ја водела студијата.

Оваа перисталтичка пумпа предизвикува импулси на притисок во крвните садови, кои одговараат на нормалните варијации на крвниот притисок предизвикани од отчукувањата на срцето во мозокот. Истражувачите конечно го утврдиле потеклото на мистериозните осцилации во таканаречените митрални клетки.

Ако овие неврони можат да го почувствуваат ритамот на притисокот на пумпата и да го претворат во електричен сигнал, дали можат да го почувствуваат и пулсот на крвниот притисок поврзан со отчукувањата на срцето? Со други зборови, дали можат да го почувствуваат пулсот во мозокот?

Д-р Луна Џамал, постар истражувач во тимот на Егер, утврдила точно како пулсирањата на притисокот предизвикани од пумпата се претвораат во електрична активност во митралните клетки: резултатот е дека има специјални сензори на митралните клетки, брзи механосензитивни јонски канали, кои предизвикуваат клетката да ослободува струја секогаш кога ќе се менува притисокот околу неа. Овие сензори може да се исклучат со отров од тарантула - и кога се користел овој отров, чудните осцилации престанале.

Овие типови сензори биле откриени дури неодамна, што на истражувачите им ја донесе Нобеловата награда во 2021 година.

Овие сензори за отчукувањата на срцето се распространети низ целиот мозок и сега е јасно дека пулсот може да се почувствува директно во мозокот. Зошто?

- Никој не знае. Една од можностите е дека начинот на кој чука вашето срце може да влијае врз тоа како размислувате и се чувствувате, па ако сензорите се таму во мозокот, ефектот на отчукувањето на срцето врз вашите мисли може да биде речиси моментален - вели Луна.

Извор: Okvir.net

Фото: Pexels

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука