X
 21.05.2024 Живот

Има 8 години и тренира фудбал, но пред секој натпревар вели дека има трема и некогаш лаже дека го боли глава. Како да му помогнеме да нема толкав стрес?

Моето дете има 8 години и тренира фудбал, а воедно е добар во тоа. На тренинзите најчесто е редовен. Последнава година многу често имаат натпревари, но секогаш кога ќе дојде денот за натпревар, почнува да зборува дека има трема, дека не му се оди, дури некогаш лаже дека го боли глава од што има трема. Штом заврши натпреварот, повторно е расположен и вели дека убаво си поминал. Но не знам како да постапам, на секој натпревар истото го зборува – дека има трема. Му објаснувам дека треба да му биде забавно, а не да се оптоварува со тоа. Никој никогаш не го форсира дека мора да оди или дека мора да тренира, тоа беше негов избор и желба и кога ќе го прашам дали сака да го отпишеме, вели дека не сака. Постојано зборуваме дека и натпреварите се дел од спортот и треба да ги сфати како забава. Исто и во училиште кога имаат некој настан, вели дека има трема, но не го кажува тоа толку често. Ве молам за одговор како да му помогнеме ние како родители, не сакам спортот да му биде стрес и товар.

Одговорот од психологот прочитајте го на Деца.мк

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот