X
 21.05.2024 Наука

Создаден гел што може да го неутрализира дејството на алкохолот пред да се јави мамурлак

Научниците претставија пионерски гел направен од мешавина од млечни протеини и златни наночестички кој нуди потенцијална заштита од ефектите од консумирањето алкохол, но дали ова извонредно откритие може да го редефинира начинот на кој пристапуваме кон мамурлакот?

Во прелиминарните тестови спроведени на глувци, иновативниот гел покажа извонредна ефикасност, брзо намалувајќи го нивото на алкохол во крвта за импресивни 40 отсто во рок од само половина час.

- Гелот ефикасно го пренасочува метаболизмот на алкохолот од црниот дроб кон дигестивниот тракт, со што се избегнува формирањето на ацеталдехид, штетен нуспроизвод - објаснува Рафаеле Мезенга, научник за материјали во Швајцарскиот федерален институт за технологија во Цирих.

Ацеталдехидот е познат како примарен предизвикувач на симптомите на мамурлак, вклучувајќи гадење и главоболка. Гелот дејствува како катализатор, ублажувајќи ги штетните ефекти поврзани со консумирањето алкохол.

Од што се состои гелот?

Сложената формулација на гелот вклучува сурутка, течна компонента на млекото која претрпува структурна трансформација по вриење. Со воведување наночестички од злато и шеќер, овие структури се комбинираат за да предизвикаат ензимски реакции кои ефикасно го неутрализираат алкохолот.

Благодарение на својот специфичен состав, гелот го забавува процесот на варење, давајќи дополнително време за конверзија на алкохолот во дигестивниот тракт. Меѓутоа, кога алкохолот влегува во крвотокот, ефикасноста на гелот се намалува.

Иако првичните наоди се ветувачки, потребно е да се потврди безбедноста на гелот за човечка употреба. Крајната цел е да се развие проактивна интервенција која може да се примени превентивно или истовремено со консумирање алкохол со цел да се ублажат неговите штетни ефекти.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука