X
 21.11.2019 Живот

Децата не се боенки за родителите да ги бојат како што сакаат

Во нашето општество, за жал, сè уште се смета дека ќотекот излегол од рајот, па родителите често употребуваат најразлични физички казни кога детето ќе погреши (удирање шлаканици, тегнење за коса, тепање со каиш или стап и сл.), но не се ни обидуваат да зборуваат со тоа дете за причината на неговото однесување, да прашаат, да слушнат и да објаснат, бидејќи за тоа треба време, па себеси се оправдуваат дека денешниот брз начин на живот не им го дозволува тоа. Во минатото можеби било оправдано воспитувањето на децата со физички казни, но како што минува времето, се менуваат многу работи, и време е родителите да дознаат дека ако сакаат да променат нешто кај своите деца, треба да проверат дали нешто треба да променат кај себе (на пример, да поминуваат повеќе време со децата, да се забавуваат со нив, да разговараат, учат и сл.), вели Ивана Блажевска, лиценциран психолог.

Прочитајте повеќе на овој Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот