X
 21.11.2019 Наука

Патувањето на Марс може да предизвика рак и деменција

Патувањето на Марс може да значи голем ризик за добивање рак, слабост на мускулите или деменција, предупредуваат стручни лица.

Американската вселенска агенција НАСА најавува испраќање луѓе на Марс до 2035 година. Научниците се сè поуверени дека оваа наша соседна планета нуди доволно ресурси за човечки колонии.

Но, како да се преживее шестмесечното патување до Црвената Планета?

Прва пречка е константното зрачење. Научниците од НАСА сметаат дека патувањето до Марс во многу блиска иднина може да се сведе на шест месеци, но притоа луѓето од екипажот би биле постојано изложени на сончевите зраци и разни видови радијација што можат да предизвикаат повеќе видови рак.

Понатаму, бестежинската состојба е опасна за коските и за мускулите. Истражувањата откриваат дека по само три недели во вселената некои мускули се намалуваат за третина, а за време на подолги мисии физичкиот капацитет на астронаутите може да се намали за 30 до 50 отсто. Сето ова се случува затоа што крвните садови не се толку ефикасни при преносот на кислородот во мускулите и во мозокот. Тоа, пак, влијае и врз психичката состојба на луѓето.

Недостигот на гравитација ја нарушува вообичаената циркулација. На Земјата гравитацијата овозможува правилен проток на крв од срцето кон остатокот од телото, но во вселената крвта не се движи на ист начин. На пример, лекарите на вселенските центри кај неколку астронаути што минале 50 дена во Земјината орбита откриле рана фаза на развој на тромбоза.

Бестежинската состојба може да влијае и врз микрофлората во организмот и врз човечкиот имунитет, и тоа се само дел од пречките на патот до Марс.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука