X
 22.03.2020 Живот

Како да се однесуваме со децата во вонредна ситуација?

Она што е најбитно во овој момент е селектирање на информациите што треба да им бидат соопштени на децата. Кај нив можноста за да се процесираат или обработат одредени информации е помала отколку кај нас и ваквите состојби претставуваат нејаснотија најпрво за нас, а потоа и за децата, слично како и кога има природна катастрофа или кога родителите се препираат за одредено прашање. Најбитно од сè е тие да се чувствуваат безбедни и да ги знаат начините како да се заштитат, да станат свесни за заштитата (поддршката) од родителот и здравството, без притоа до нив да дојдат премногу информации поврзани со последиците од епидемијата.
Ова се дел од советите на психологот Никола Дукоски, кој предлага и игри и активности за родителите и децата.

Прочитајте на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот