X
 22.04.2024 Наука

Астрономите ја откриле најголемата црна дупка во Млечниот Пат

Астрономите ја идентификувале најголемата ѕвездена црна дупка досега откриена на Млечниот Пат, со маса 33 пати поголема од Сонцето, според најновата објавена студија.

- Црната дупка, наречена „Гаја БХ3“, е откриена „случајно“ од податоците собрани од мисијата „Гаја“ на Европската вселенска агенција - изјавил Пасквал Пануцо, астроном од Националниот центар за научни истражувања (ЦНРС) при Париската опсерваторија.

„Гаја“, која е посветена на мапирање на галаксијата Млечен Пат, се наоѓа на „БХ3“, на 2.000 светлосни години од Земјата, во соѕвездието „Аквила“. Бидејќи телескопот „Гаја“ може да обезбеди прецизна позиција на ѕвездите на небото, астрономите успеале да ги карактеризираат нивните орбити и да ја измерат масата на невидливиот придружник на ѕвездата - 33 пати поголема од онаа на Сонцето.

Понатамошните набљудувања со телескопи потврдиле дека станува збор за црна дупка со маса многу поголема од ѕвездените црни дупки кои се веќе во Млечниот Пат.

- Никој не очекуваше да најде масивна црна дупка која демне во близина, досега неоткриена. Ова е вид на откритие што го правите еднаш во вашиот истражувачки живот - рекол Пануцо во својата изјава.

Ѕвездената црна дупка е откриена кога научниците забележале „колебливо“ движење на придружна ѕвезда што орбитира околу неа.

- Можевме да видиме ѕвезда малку помала од Сонцето (околу 75 проценти од неговата маса) и посветла, која орбитира околу невидлив придружник - рекол Пануцо.

Ѕвездените црни дупки се формираат од колапсот на масивните ѕвезди на крајот од нивниот живот и се помали од супермасивните црни дупки, чие создавање сè уште не е познато. Вакви џинови веќе се откриени во далечните галаксии со помош на гравитациони бранови.

- Но, „никогаш во нашите“ - рекол Пануцо.

„БХ3“ е „заспана“ црна дупка и е премногу далеку од својата придружна ѕвезда за да биде лишена од материјата и затоа не емитува рендгенски зраци - што го отежнува откривањето. Телескопот „Гаја“ ги идентификувал првите две неактивни црни дупки (Гаја БХ1 и Гаја БХ2) на Млечниот Пат.

„Гаја“ оперирал на 1,5 милион километри од Земјата во изминатите 10 години и во 2022 година испорача 3Д-мапа на позициите и движењата на повеќе од 1,8 милијарди ѕвезди.

Извор: Okvir.net

Фото: Pexels

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука