X
 23.01.2022 Здравје

Направете го овој тест и откријте дали имате оштетени крвни садови и намалена густина на коските

Способноста да стоите на една нога е поврзана со доброто ниво на физичка активност и намален ризик од падови, но и со квалитетот и должината на животот. Неможноста да се одржи рамнотежа 20 секунди или подолго додека стоите на една нога е поврзана со зголемен ризик од оштетување на малите крвни садови во мозокот и намалена способност за разбирање на концептите.

Бременоста, менопаузата, хроничните болести и пензионирањето, исто така, влијаат врз нашата сила и рамнотежа и нашата способност да останеме исправени, главно поради начинот на кој тие влијаат врз нашата способност и мотивација да се вклучиме во редовна физичка активност.

Долгите периоди на седење или лежење во текот на денот се поврзани со помала мускулна сила, ризик од падови. Луѓето што долго време седат имаат поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2, поголем обем на половината и дебелина.

Зошто е важно да стоите на една нога?


Податоците покажуваат дека времето во кое луѓето можат да застанат на една нога се менува со текот на годините и за мажите и за жените - и неможноста да се постигне целното време за соодветната возрасна група може да укажува на постоење на некои здравствени проблеми.

Човечкото тело, кога е исправено, е инхерентно нестабилно. Имаме многу мала потпорна точка во однос на висината и ширината. Кога сме здрави, се потпираме на нашиот централен и периферен нервен систем за да ги интегрираме сите информации што доаѓаат од нашите сетила за рамнотежа (очи, внатрешно уво и повратни информации од мускулите и зглобовите).

noga
Фото: Freepik

Потоа ги вклучуваме вистинските мускули (стапалата, глуждовите, нозете и грбот, понекогаш дури и мускулите на рацете) во вистинско време за да ги направиме потребните приспособувања на нашето држење за да останеме исправени.

Колку сме физички поактивни, толку е поголема веројатноста да имаме добра рамнотежа и, се разбира, општи физички, психолошки и социјални придобивки.

Вежбајте да стоите на една нога


Можете да ја подобрите вашата способност да стоите на една нога на која било возраст и да ја подобрите вашата рамнотежа. Стоењето на едната нога може да биде уште поголем предизвик ако ги затворите очите додека го правите тоа.

Ова вреди да се вежба бидејќи помага во нашата долгорочна способност да одржуваме рамнотежа и го намалува ризикот од паѓање. Со отворени очи, телото станува мрзливо и се потпира на видот за да ни помогне да одржуваме рамнотежа.

Ако ги затвориме очите, другите сетила ќе работат подобро. Повеќето луѓе со затворени очи можат да стојат на едната нога многу пократко отколку кога очите им се отворени. Затоа е добро да имаме нешто во близина за кое ќе се држиме.

Исто така, постојат докази дека кај луѓето постари од 70 години, ако стојат на секоја нога по една минута, трипати на ден, може да се подобри густината на коските на колкот. Посилната минерална густина на коските на колкот значи дека е помала веројатноста да се скршат при пад.

Извор: b92.net
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје