X
 23.06.2023 Живот

Србин ја платил полуматурата за цела генерација и им понудил стипендии и работа на учениците само за да останат во селата

Долгогодишното постојано иселување на младите од Гаџин Хан, Ниш, Белград и другите српски градови во странство го мотивираше Бранислав Михајловиќ, сопственикот на компанијата „Ресор“ од Гаџин Хан, да ја плати полуматурската вечер за сите осмоодделенци од општината и да им понуди стипендии и работа на сите кои ќе одлучат да се запишат на производствени занимања.

Стипендии и работа во оваа фирма што произведува комунална опрема ги чекаат идните бравари, заварувачи, метални превртувачи, автомолери и автоелектричари.

- Во последните 30 години, колку што постои „Ресор“, во основното училиште во Гаџин Хан завршија околу 800 ученици, но на прсти можат да се избројат оние кои се вратиле во родните места по завршувањето на средното образование или факултетот и формирале семејства таму. Моја голема желба е тоа да се промени, младите да се вратат во своите домови и кај своите родители, а за такво нешто ќе се одлучат само ако имаат работа и добра плата - вели Михајловиќ.

Според него, во Општина Гаџин Хан годинава осмо одделение завршиле 39 ученици, а следната година ќе има само 27 полуматуранти.

- Доколку и пет ученици кои сега го завршиле осумгодишното училиште одлучат да се запишат на некоја од занаетчиските струки, ќе бидам многу среќен. Проблемот со недостигот на занаетчии е присутен и кај нас како и на целиот Балкан, а во нашата компанија за шест-седум години ќе има смена на генерации и голем број занаетчии ќе заминат во пензија. Засега некако успеваме да обезбедиме работници, но доколку продолжи овој тренд ќе мора да ги најдеме во странство. Поради недостиг на бравари-заварувачи веќе вработивме двајца Сенегалци - рече Михајловиќ.

Според него, во Србија данокот си го зема верувањето дека „е срамота“ да се учи за занаетчија и производствен работник, како и верувањето дека училиштето е неопходно за да не се работи ништо по дипломирањето.

- Имаме договор со Машинското училиште од Ниш за учениците да доаѓаат на пракса во „Ресор“ - вели тој.

По пауза од 20 години, пред две години во тоа училиште се запиша едно одделение со девет ученици бравари-заварувачи и една паралелка со 11 ученици алатничари, вкупно 20. Меѓу овие деца нема ниту едно дете од Ниш. Сите се од околните градови.

- На национално ниво треба да почнеме да им објаснуваме на студентите дека нема ништо срамно да се биде занаетчија и производствен работник. Дефинитивно треба да престанеме да организираме саеми преку кои младите се носат на работа во странство, во Словенија, Германија и други земји - истакнува Михајловиќ.

Тој потсетува дека Општина Гаџин Хан брои едвај 6.000 жители, од кои само 200 работат во стопанството на подрачјето на таа општина, а повеќе од половина од нив се вработени во „Ресор“.

- Ако навистина постои добра волја да се запре иселувањето од југот на Србија, тогаш мора повеќе да се поддржува домашното производство. Со отворањето на големи погони на странски компании во Ниш и други големи места дополнително се празнат руралните општини бидејќи и малкуте млади што се таму заминуваат на работа во градот. Ако сакаме да ги зачуваме малите општини, потребно е таму да се отворат мали и средни фирми и таму да се вработат луѓе - рече Михајловиќ.

Тој истакнува дека итно треба да се реши проблемот со превозот бидејќи тоа е една од главните причини поради кои младите го напуштаат селото.

- Автобуските линии се ретки, а последното поаѓање од Ниш до горниот дел на Општина Гаџин Хан е во 18:30 часот. Учениците кои имаат настава во попладневната смена не можат да се вратат во своите домови бидејќи наставата завршува подоцна. На родителите не им останува ништо друго освен да ги носат секој ден или да им најдат стан. А кога детето ќе почне да живее во Ниш, по завршувањето на училиштето, не се враќа во селото - објаснува Михајловиќ.

Извор: 6yka.com
Фото: Telegraf
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот