X
 23.06.2024 Наука

Дали бубрезите на астронаутите можат да преживеат патување на Марс?

Структурата и функцијата на бубрегот се менуваат за време на вселенските летови, а галактичкото зрачење предизвикува трајно оштетување што би ја загрозило секоја мисија на Марс, покажува ново истражување од истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Истражувањето, објавено во списанието „Нејчр комјуникејшнс“, е досега најголемата анализа за здравјето на бубрезите при вселенски летови и го вклучува првиот сет на здравствени податоци за комерцијалните астронаути.

Космичко зрачење


Уште од 70-тите години, истражувачите знаат дека летовите во вселената предизвикуваат одредени здравствени проблеми. Овие проблеми вклучуваат губење на коскената маса, слабеење на срцето и видот и развој на камења во бубрезите.

Се смета дека голем дел од овие проблеми произлегуваат од изложеноста на космичко зрачење, како што се сончевите ветрови од Сонцето и галактичките космички зраци од длабоката вселена, од кои магнетното поле на Земјата нѐ штити на Земјата.

Бидејќи повеќето вселенски летови со екипаж се одвиваат во ниска орбита на Земјата и добиваат делумна заштита од магнетното поле на Земјата, само 24-те луѓе кои патувале на Месечината биле изложени на неублажено галактичко космичко зрачење само кратко време (6-12 дена).

Во ова истражување, тим на истражувачи од повеќе од 40 институции на пет континенти извршија серија експерименти и анализи за да истражат како бубрезите реагираат на вселенски летови.

Ова вклучуваше биомолекуларни, физиолошки и анатомски проценки со помош на податоци и примероци од повеќе од 40 вселенски мисии во ниската орбита на Земјата во кои учествувале луѓе и глувци, од кои повеќето биле на Меѓународната вселенска станица, како и 11 вселенски симулации во кои биле вклучени глувци и стаорци.

Седум од овие симулации вклучувале глувци изложени на симулирани дози на галактичко космичко зрачење еквивалентно на 1,5-годишни и 2,5-годишни мисии на Марс, имитирајќи вселенски летови надвор од магнетното поле на Земјата.

Резултатите покажаа дека и човечките, и бубрезите на животните биле „преобликувани“ од условите во вселената. Истражувачите велат дека микрогравитацијата, а не галактичкото космичко зрачење, е веројатната причина за ова, иако се потребни дополнителни истражувања за да се утврди дали интеракцијата на микрогравитацијата и галактичкото космичко зрачење може да ги забрза или влоши овие структурни промени.

Камен во бубрегот


Претходно се претпоставувало дека главната причина за формирање на камења во бубрезите за време на вселенските мисии е исклучиво губењето на коскената маса предизвикано од микрогравитацијата, што доведува до акумулација на калциум во урината. Наместо тоа, наодите на тимот на Универзитетскиот колеџ во Лондон сугерираат дека начинот на кој бубрезите ги обработуваат солите е фундаментално променет со вселенските летови и веројатно е примарен придонесувач за формирање на бубрежни камења.

Можеби најалармантното откритие, барем за секој астронаут кој размислува за тригодишно повратно патување на Марс, е дека бубрезите на глувците изложени на зрачење што симулира галактичко космичко зрачење 2,5 години доживеале трајно оштетување и губење на функцијата.

- Ако не развиеме нови начини за заштита на бубрезите, би рекол дека дури и ако астронаут може да стигне до Марс, можеби ќе му треба дијализа на враќање - вели првиот автор на истражувањето, д-р Кит Сув.

Извор: Avaz.ba
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука