X
 24.06.2020 Уметност

Уметник од Данска го претвора отпадот од дрво во неверојатни скулптури на тролови

Седумнаесет глави се наоѓаат на полиците во магацин во Копенхаген каде што работи Томас Дамбо.

- Не, не ги убив - само ги подготвувам за мојот нареден проект - се смее данскиот скулптор и самопрогласен активист за рециклирачка уметност, познат по тоа што создава огромни тролови од дрво што го нашол во отпад.

Неговите скулптури можат да се најдат на неколку локации низ Данска и светот. Овие масивни тролови, секој по метар до два високи, наскоро ќе бидат поставени за најновата инсталација на Дамбо, наречена „Грејт трол фолк фест“.

1

Во текот на наредните неколку месеци, со помош на волонтери и вработени, тој ќе состави и инсталира 10 фигури. Фигурите со височина од 5 до 7 метри ќе бидат скриени во помалку познатите зелени површини околу Данска, вклучувајќи ги и малите острови во близина на Копенхаген. Тој ќе објави индиции за нивната локација на социјалните медиуми.

- Станува збор за еден вид лов на богатство, подарок за семејствата во Данска кои се чувствуваат тажно што нема да можат да одат на одмор ова лето. Троловите ни помагаат и нè потсетуваат дека убавите места практично се во нашите дворови - вели уметникот.

2

Уште од 2014 година Дамбо успеал да подигне десетици дрвени суштества, инспирирани од фолклорот, во зелени места и паркови низ светот: брадесто момче во Кристијана, брат и сестра тролови „Изгубени“ во градините Пајнекрест во Флорида, серија дрвени џинови близу Сеул, Јужна Кореја. За сите користел материјал од дрвен отпад.

- Сакам луѓето да знаат дека ѓубрето има вредност. А троловите го прават тоа и ми помагаат во раскажувањето приказни, како легендите со кои пораснав - вели Дамбо.

Секој што живее или ја посетува Скандинавија може да ги најде троловите скриени во шумите, и тие имаат голем удел во литературата и туризмот во регионот.

3

Долго пред да се појават како уметност од Дамбо, ги имало во старонорвешката митологија и поезија уште во 12 век.

- Би можеле да се големи и грди или светли и убави - вели Јонас Велендорф, вонреден професор по старонорвешки на Универзитетот „Беркли“ во Калифорнија.

Троловите имале двојни лекции на кои го учеле човештвото: прво, дека непознатиот свет надвор од ѕидовите на селото и замоците може да биде неизвесен и потенцијално заканувачки; и второ, ризикот од ваквото истражување може да донесе знаење и богатство.

- Троловите претставуваат закана, но можеш да извлечеш и нешто од нив ако си доволно храбар - вели Велендорф.

4

5

Популарните бајки го отворија патот за статуите на веселите тролови. Во семејниот парк „Хундерфосен“, атракциите инспирирани од приказните вклучуваат и трол висок речиси 13 метри кој го држи ресторанот „Тролсалан“.

Но, уметноста на Дамбо е различна - тој ја користи митологијата за да ги привлече луѓето кон природата. Неговите тролови „комуницираат“ со туристите и светот на чудесен начин.

- Сакам ѓубрето да го претворам во нешто што ќе им ги отвори очите и умот на луѓето. Не треба да го исфрламе светот - тогаш ќе имаме свет без планини и без шуми - вели Дамбо.


Извор: National Geographic
Фотографии: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност