X
 24.06.2024 Наука

Сцена која нема да ја видите ни на филм: Погледнете како изгледа површината на потенцијален астероид

По долгогодишно истражување и неколку мисии, НАСА ја објави најјасната слика од астероидот „Рјугу“, потенцијално опасен објект од групата „Аполо“. Овој астероид, со дијаметар од приближно 900 метри, е класифициран како темен објект од редок спектрален тип Цб, што значи дека има карактеристики на астероиди од типот Ц и Б.

Во моментов, астероидот Рјугу е оддалечен 223.885.044 километри од Земјата, што кажува дека е доволно далеку, па во моментов не претставува непосредна закана. Сепак, новата фотографија овозможува да го видиме со невидена јасност.

Сликата, споделена на „Твитер“ (сега познат како „Х“), брзо го привлече вниманието на астрономите и пошироката јавност. Еден корисник, кој ја поставил сликата, напишал:

-Најчиста слика од астероидот „Рјугу“. Црната позадина е страшна...

-Вселенското летало отишло таму, зело примероци и ги вратило на Земјата. Неверојатно инженерство! – забележал друг корисник.

Опасностите од вселената

Коментарите се однесувале и на неизвесноста и опасноста од просторот. Еден корисник прашал:

-Зошто изгледа како да е под вода?

-Делови од внатрешниот Сончев систем се најпријателските и најпријатните делови на целиот универзум. Безбедноста и опстанокот постојат во прилично тесен простор, дури и на Земјата. А надвор од нашата тенка атмосфера, вселената е сè уште непријателска, смртоносна средина која се обидува да ве убие секоја секунда. Малку мрачно, но вистинито – се надоврзал друг.

Фотографијата на „Рјугу“ е резултат на долгогодишни мисии и напорна работа на научниците и инженерите на НАСА. Собраните примероци од овој астероид ќе овозможат понатамошно истражување на неговиот состав и потенцијалните закани, кои таквите објекти можат да ги претставуваат за нашата планета.
„Рјугу“, со својот редок спектрален тип Цб, е од научен интерес бидејќи може да ни помогне подобро да ја разбереме историјата на Сончевиот систем и материјалите што го формирале. Истражувањата како ова, исто така, придонесуваат за нашите напори да ги следиме и потенцијално да ги неутрализираме заканите од вселенските објекти.

Новата слика на астероидот не само што е фасцинантна, туку и клучна за научни студии кои можат да помогнат да се заштити Земјата од потенцијални вселенски закани. Примероците собрани од астероидот им овозможуваат на научниците да го истражат неговиот состав и потекло, обезбедувајќи вредни информации за нашата галактичка средина. Преку напредни технолошки мисии како оваа, НАСА продолжува да го проширува нашето разбирање за вселената и нејзините опасности, осигурувајќи се дека ќе останеме чекор понапред од потенцијалните закани.

Извор: klik.hr

Фото: Platform X

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука