Дури и за најголемите љубители на зачинета храна, некоја храна може да биде премногу зачинета и да предизвика сериозни здравствени проблеми.
Колку е нешто зачинето, зависи од видот на пиперката и од личноста. За повеќето луѓе, капсаицинот, активната состојка што им дава вкус и топлина на чили-пиперките, е безбеден во количините што вообичаено ги консумираме. Некои истражувања дури посочуваат дека го подобрува нашето здравје.
Меѓутоа, во повисоки концентрации, капсаицинот може да биде многу штетен. Предизвикува металоиди и оток на желудникот, како и компликации на постојните состојби, како што е синдромот на иритабилно црево. Може да биде токсичен и за децата.
Во 2023 година 14-годишно момче во Америка, со срцева болест, починало откако јадело зачинет чипс од тортилја како дел од предизвикот на социјалните мрежи.
Тешко е да се каже што е опасна доза. Најлутите чили-пиперки во светот имаат поголем број топлински единици на Сковил (скала што се користи за рангирање колку се лути пиперките) од воениот бибер-спреј и може да бидат до 100 пати посилни од сосовите што ги користиме за зачинување.
Се проценува дека во светот има 50.000 вида чили-пиперки, што е резултат на припитомувањето на ова растение пред повеќе од 6.000 години во Перу и Мексико. Овие пиперки спаѓаат во пет рода - Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum и Capsicum pubescens.
Најлутата пиперка во светот е „каролина рипер“, одгледувана од Ед Кари од „Пакербат пепер компани“ во Форт Мил, Јужна Каролина. Признаена како најлутата пиперка во Гинисовата книга на рекорди, „каролина рипер“ го достигна врвот на околу 2,2 милиони единици на Сковил (SHU).
За споредба, пиперките халапењо содржат околу 2.500 до 8.000 SHU, а кајенските пиперки од 30.000 до 50.000 SHU. Во 2018 година 34-годишен маж завршил на ургентно откако се пожалил на силни главоболки по само неколку дена откако ја изел оваа пиперка. Скенирањето на мозокот открило стеснети артерии кои се вратиле во нормала пет недели подоцна.
Извор:
n1info.hr
Фото: Freepik