X
 25.06.2023 Наука

Видео на НАСА прикажува како изгледаат 30 години раст на нивото на морето

НАСА објави застрашувачка анимација која покажува колку е зголемено нивото на морето во трите кратки децении што нејзините сателити ги набљудуваат.

Визуализацијата на податоците, објавена минатата недела, е дело на Ендрју Џ. Кристенсен, визуализатор на податоци за научното студио за визуализација на НАСА. Со анимирање на забележаните промени во глобалното ниво на морето, снимени од сателити помеѓу 1993 и 2022 година, снимките трансформираат комплексна мешавина од бројки во нешто многу порелативно.

Во тие 30 години, нивото на морето се зголемило за над 9 сантиметри. Тоа можеби не звучи како многу, и е колку должина на една рака, но кога тие промени ќе се визуализираат како вода што се превртува во прозорец налик на брод, почнувате да добивате реална слика.

Три децении можеби изгледаат како цел живот, но тоа е само две третини колку што „Ексонмобил“, една од водечките светски компании за нафта и гас, знае дека согорувањето на неговите производи од фосилни горива ја загрева планетата.

Влијанието на сите тие емисии кои ја заробуваат топлината сега силно ги чувствуваат крајбрежните заедници ширум светот. Се очекува уште милион да бидат погодени од подигнувањето на нивото на морињата што ќе доведат до „исчезнување“ на крајбрежјето, освен ако емисиите драстично не се намалат на нула.

За оние од нас кои се обидуваат да ги замислат овие сериозни промени во повеќе лични термини, НАСА вели дека анимацијата е дизајнирана да се гледа низ круг, користејќи ја визуелната метафора на гледање на отворот на бродот и гледање години на подигнување на нивото на морето.

Од 1993 година, нивото на морето рутински се мери со сателити кои сигнализираат микробранови од површината на океанот и времето колку време им е потребно за да се вратат. Од тоа, истражувачите можат да ја пресметаат и надгледуваат висината на површината на морето.

- Имаме јасна слика за неодамнешното покачување на нивото на морето и можеме подобро да проектираме колку брзо океаните ќе продолжат да се зголемуваат - објаснува Карен Сент Жермен, директорка на Одделот за наука за Земјата на НАСА.

За да се направат проекции, податоците се внесуваат во глобалните климатски модели кои се обидуваат да ги усогласат различните елементи на површинските услови на нашата планета. За покачувањето на нивото на морето, тие три децении сателитски набљудувања се поврзани со мерења од мерачи на крајбрежните плими од пред повеќе од 100 години, податоци за ледените маси и се разбира, порастот на емисиите на стакленички гасови.
 

Извор: Science Alert
Фото: NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука