X
 25.03.2023 Економија

Околу 14 отсто од работниците во Јапонија имаат над 65 години

Има многу разлики во пазарот на трудот низ развиените земји, особено кога станува збор за работниците над 65-годишна возраст.

Според податоци од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), најмногу работници над 65-годишна возраст има во Јапонија и во Јужна Кореја. Околу 14 отсто од вкупната работна сила во Јапонија ја сочинуваат работници постари од 65 години. Во Јужна Кореја процентот изнесува 13 отсто.

За споредба, овој процент е многу помал во Европа. Само 1,3 отсто од сите вработени се постари од 65 години во Шпанија, а 3,8 отсто во Обединетото Кралство. Ова е така и покрај фактот што двете европски земји ја зголемуваат возраста за пензионирање и моментално таа изнесува околу 66 години.

Во САД минималната возраст за пензионирање е приближно иста како во Европа, но процентот на постари работници изнесува 6,6 отсто.


Фото:World Economic Forum

Извор: World Economic Forum
Насловна фотографија: Pixabay 
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија