X
 27.01.2017 Здравје

Стара јапонска техника за релаксација и ослободување од стрес

Многу студии покажуваат дека хроничниот стрес е поврзан со бројни емотивни и физички заболувања, како гадење, повраќање, вознемиреност, висок крвен притисок, депресија, мозочен удар, срцев удар, слаб имунолошки систем, и други.

Иако стресот е дел од секојдневниот живот, успешно може да го намалите со неколку методи, како медитација, јога, вежби, музика и масажа. Се верува дека секој прст е поврзан со различно чувство или емоција:

- Палецот може да помогне во третирање на загриженоста и анксиозноста
- Показалецот помага во надминување на стравовите
- Средниот прст ги регулира чувствата на огорченост и бес
- Домалиот прст ја третира депресијата и меланхолијата
- Малиот прст менаџира со стресот, го поддржува оптимизмот, и  ја зголемува самодовербата

Што да направите:

Целта е да создадете баланс на сета енергија во телото која се спротивставува. Ако нежно го притиснете центарот на дланката со другиот палеци таа положба ја држете една минута, ќе се доведете во состојба на опуштање. Останатите техники погледнете ги на видеото:

Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје