X
 27.05.2022 Живот

Отворена првата компанија што компостира човечки останки во САД

По една деценија планирање и собирање средства и успешен обид за промена на законот на државата Вашингтон во САД, компанијата за компостирање „Рикомпоус“ конечно ја виде светлината на денот.

Објектот на компанијата изгледа како џиновско улиште во магацин. Секоја форма на шестаголник е долга цевка исполнета со дрвени струготини, луцерка и слама. Таму лежат човечките останки. Заедно со малку органски материјал и бактерии, и ќе почне процесот на компостирање.

Самиот процес, познат и како „природно органско намалување“, трае околу еден месец и чини 5.500 долари. Семејствата потоа можат да одлучат да најдат дом во природа за посмртните останки или компанијата ќе ги достави до шумата Белс во јужен Вашингтон.

Растенијата прават нешто чудно кога растат близу човечки трупови

Истражувањата покажуваат дека ваквото компостирање може да биде енергетски ефикасен, „зелен“ начин за отстранување на остатоците. „Рикомпоус“ вели дека еден метрички тон СО2 се заштедува за секое лице што е компостирано наместо кремирано - приближно исто количество колку што едно возило на бензин испушта за 3 месеци.

1
Фото: Facebook/Recompose

За да се одговори на влијанието на традиционалните методи на погребување врз животната средина, се појавуваат алтернативни зелени погребувања како што е ова компостирање.

Живот по смртта: човекот станува почва

Голем дел од работата на „Рикомпоус“ ја завршуваат микроорганизмите. Тие се појавуваат природно: тие се на нас додека живееме и дишеме и се на нашите тела и откако ќе умреме.

2
Фото: Facebook/Recompose

Секое тело останува во цевката 30 дена. Еден месец лежење, распаѓање, менување. Трансформацијата што се случува во текот на овој месец е целосна. Молекулите се распаѓаат и се преуредуваат. Човекот станува почва.

- По смртта, ние сме дел од колектив. Откако нашите тела ќе се трансформираат, можеме да му се приклучиме на поширокиот екосистем. Стануваме шума, ливада, земја - велат од „Рикомпоус“.

Извор: Bright Vibes
Фото: Facebook/Recompose
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот