X
 27.12.2020 Наша тема

Што истражувавме неделава? Краток преглед на темите

Во случај да пропуштивте...
Ви нудиме краток преглед на авторските теми што ги објавивме неделава:

- Калина Стефанова е трета година на факултет во Манчестер, а веќе доби понуда за работа во „Морган Стенли“ : Нејзина слика со име и презиме пред неколку месеци беше објавена на билбордот на познатата светска компанија „Морган Стенли“ на најголемиот плоштад во Њујорк, Тајмс сквер, каде што била избрана да работи како практикант. 

- Александра Грозданова, претседател на Комитетот за имунизација: Вакцината против Ковид-19 се препорачува и за луѓето што се излекувале од болеста: Препораките се и оние што веќе еднаш прележале Ковид-19 да се вакцинираат, бидејќи и покрај тоа што ја прележале болеста, не секогаш имаат доволно високо ниво на заштитни антитела.

- Живот во влага и мувла, клозети од гипс-картон, нефункционалност на котлите во домот „Стив Наумов“. Поради неквалитетни материјали, се трошат буџетски пари за едни исти намени: Констатирани се низа пропусти: несменет азбест на покривот, поставување подови врз паркет, санитарни јазли изведени од гипс-картон, нефункционалност на котлите, поради што корисниците се соочуваат со проблем за топла вода, необложена инсталација и губење на топлината.

- Лука Димитријоски е шампион во друмски велосипедизам - има освоено над 60 медали:  Во 2019 е четврти на ранг-листата на друмски велосипедизам во категорија кадети и победник на ранг-листа во велокрос. А во 2020 година е втор на ранг-листа во друмски велосипедизам, повторно во категорија кадети и победник на ранг-листа во вело-крос.- Дедо Мраз е во изолација, го заменува д-р Горан од Нирнберг: „@doktor.goran“, под ова име на „Инстаграм“ ќе го најдете триесет и едногодишниот д-р Горан Трајковски, кој веќе пет години живее и работи во Нирнберг, Германија. Овој млад и забавен доктор, кој многу често едуцира преку видеата што ги објавува, а кој во моментов специјализира интерна медицина во клиника близу Нирнберг, деновиве е особено актуелен поради една од најголемите наградни игри (giveaway) што се организирани годинава.

- Учениците ќе можат да изберат да учат фотографија, драма, јога, планинарење, готвење...Секој ученик ќе добива посебни оценки по биологија, физика и по хемија, а наставниците на крај ќе треба договорат една конечна оценка за да го оценат по предметот природни науки, велат креаторите на концепцијата.

- Брановите на Ковид-19 носат бранови на сиромаштија. Што нѐ очекува? Негативните ефекти од кризата може да бидат особено силни врз семејствата со три и повеќе деца, децата Роми и селските домаќинства. Но таа ќе изврши удар и врз лицата што имаат несигурни работни места, првенствено во услужните дејности.

- „По скалилата на успехот“ со Билјана Црвенковска: Сега сум професионален пишувач, можеби единствен што живее од пишување: Билјана С. Црвенковска е писателка, сценаристка и преведувачка, магистер по филозофски науки и име кое сè почесто го слушаме, особено кога станува збор за литературата за деца. Нејзиниот ракопис и потпис се среќава на повеќе романи и илустрирани романи за деца.

- Песни за геометриски тела, аритметички операции, множества. Математичкиот јазик во поезијата на проф. д-р Даниела Андоновска-Трајковска: Напишала 33 песни за едно деноноќие. Моќта на нејзината поетска реч е уште поголема ако се знае дека емоциите, секојдневните ситуации, идеи и парадокси на живеењето ги прикажа преку геометриски тела, аритметички операции, множества, Хи-квадрати, Т-тестови, квартили, Фибоначиеви низи...

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема