X
 28.02.2024 Живот

Во четвртиот квартал од 2023 година се родиле 4.185 деца, 4,5 отсто помалку од истиот период во 2022

Бројот на живородените деца во земјава во четвртото тримесечје од 2023 година изнесува 4.185 и во споредба со истиот период од претходната година е помал за 4,5 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на умрените лица во четвртиот квартал лани е 5.028, што е за 1,5 отсто помалку од 2023 година.

Природниот прираст е негативен -843 лица, што значи за толку лица бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените лица.

Во последното тримесечје од минатата година биле склучени 2.824 бракови, за 1,6 отсто повеќе во споредба со истиот период од 2022.

Во ова тримесечје добиени се 599 извештаи за разведени бракови.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот