X
 28.04.2019 Живот

Најсреќните луѓе се во држави од Јужна Америка

Галуп ги објави резултатите од истражувањето за земјите со најсреќни и најнесреќни популации, според кои најсреќни се жителите на Јужна Америка и најмалку среќни се луѓето од африкански и земји од Блискиот Исток.

Истражувањето беше спроведено во 143 земји и вклучи повеќе од 150.000 луѓе.

Испитаниците ги проценуваа своите впечатоци и чувства за тоа колку се ценети од другите, колку често се смеат и се чувствуваат радосни. Социолозите исто така беа заинтересирани за нивните негативни искуства и емоции.

Според резултатите од истражувањето, во светот од 2018 година, индексот на позитивни искуства се зголемил од 69 на 71 поени, со најсреќните и најзадоволни жители на земјите од Јужна Америка. Првото место го делат Парагвај и Панама, трета е Гватемала, по што следуваат Мексико и Салвадор.

Меѓу првите десет земји се Индонезија, Хондурас, Еквадор, Костарика и Колумбија.

Земјите со најлоши резултати на скалата на позитивни чувства и искуства од истражувањето на Галуп се Белорусија и Авганистан.

Индексот на негативни искуства остана на 30 поени, како што беше во 2017 година. Најголем број држави со висок индекс на негативни искуства се од Африка и од Блискиот Исток, водат Чад и Нигер.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот