X
 04.05.2024 Живот

Работи за кои е научно докажано дека нѐ прават среќни

- Среќата не може, како математичка теорема, да се докаже. Таа мора да се почувствува - ѝ напишал германскиот поет Хајнрих фон Клајст на својата сестра во 1799 година.

Меѓутоа, во текот на изминатите децении истражувачите се обидоа да го направат токму тоа, да откријат што може да ни помогне да ја постигнеме таа состојба.

Според Дороти Салхоу, тренер обучен за позитивна енергија, радоста што произлегува од среќата не нѐ прави среќни на долг рок. Наместо тоа, таа ја споредува среќата со благосостојбата и внатрешното искуство на човечката среќа.

Таа споделува неколку работи што науката докажала дека го прават човек среќен.

1. Активно внесување позитивни емоции во животот

- Според она што го знаеме од истражувањата, позитивните емоции имаат силно влијание врз нашата благосостојба. Ова може да звучи контраинтуитивно на почетокот, да барате позитивни емоции кога не се чувствувате добро. Во основа, важно е да им се дозволи на сите емоции или чувства да постојат - вели таа.

Доживувањето позитивни емоции го зголемува формирањето на нервните врски што ја поддржува нашата ментална флексибилност и креативност, како и нашата способност за решавање проблеми.

2. Познавање и користење на вашите силни страни


Друг начин да ја зголемите вашата среќа е да размислувате за сопствените сили, вели таа. Познавањето на нашите силни страни и нивното користење помага да се подобри нашата благосостојба на долг рок.

3. Имајте чувство за некаква цел

Ако сакате да бидете посреќни, ќе ви помогне ако правите нешто што сметате дека е значајно. Обидете се да најдете нешто што ќе ви овозможи да придонесете за пошироката слика.

4. Поставување и постигнување некаква цел

Салхоу вели дека поставувањето и постигнувањето некоја цел може да го направи човек среќен. Кога си поставувате некаква цел, не мора секогаш таа да биде нешто извонредно, како трчање маратон или добивање диплома.

5. Градење здрави врски

Голем број истражувања покажуваат дека среќата не зависи од многу врски. Доволно е да имате еден или двајца луѓе во животот кои ги доживувате како поддршка.

Извор: Yahoo.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот