X
 28.09.2019 Наука

Нова симулација на црна дупка ќе ви го стопи мозокот

Нова психоделична визуализација на истражувачите од НАСА покажува како црна дупка го изобличува изгледот преку искривување на материјата околу неа, мотајќи ја светлината со големата гравитација.

Џиновските црни дупки често се појавуваат во центарот од големите галаксии, каде што собираат големи количини од разни нешта во мал простор. Резултирачкото гравитационо поле јаде сè, дури и светлина.

Внатрешниот гас најблиску до дупката орбитира околу дупката со брзина која е речиси еднакво голема како брзината на светлината.

Фото: NASA

Причината поради која има одделни прстени кои се издаваат од дното е поради интензивните гравитациони сили што ја превиткуваат светлината емитувана од дискот и обезбедувајќи на тој начин поглед во дното на дискот.

Во април годинава беше направена првата фотографија од црна дупка. Научниците веќе работат на тоа да добијат појасна снимка во повисока резолуција со користење два или три сателита.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука