X
 15.12.2018 Наука

Фотографија направена од најмала оддалеченост од Сонцето

Соларната сонда „Паркер“ на НАСА се доближи екстремно блиску до Сонцето.

Доближувањето ја донесе на 15 милиони милји од површината на Сонцето (што е многу помало растојание од она меѓу Меркур и Сонцето). Сондата се движеше со брзина од 213.200 милји на час, што е најбрзо движење на некој вселенски брод направен од човекот.

А денес можеме да фрлиме поглед на тоа како изгледа површината на Сонцето и другата атмосфера од таа оддалеченост.

Ова е фотографијата во сиот нејзин сјај:

1

Фото: Futurism

На фотографијата може да се забележи една бела точка во средината. Тоа е Јупитер, во заднина.

„Паркер“ се обидува да одговори на неколку големи прашања за нашата ѕвезда, на пример, зошто короната на Сонцето е толку жешка во споредба со површината под неа и како соларниот ветар се забрзува толку брзо?
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука