X
 28.10.2020 Живот

Техники за полесно учење и помнење, корисни за учениците

Учењето е психичка активност која доведува до промена во однесувањето кај поединецот. За учењето да биде успешното, детето треба да поседува психолошки карактеристики како: свесен пристап кон когнитивни задачи, љубопитност, толеранција кон фрустрација, самокритика и самоконтрола, отвореност, организација. Таквите психолошки компетенции создаваат кај детето моќни навики на умот кои ќе му овозможат да мисли критички, да размислува креативно и да го контролира своето однесување.

Врз основа на когнитивниот стил кој доминира кај детето, а во однос на неговите перцептивни канали, можеме да издвоиме три типа когнитивни стилови на учење.

Предлозите на психологот Христина Стефановска прочитајте ги на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот