X
 28.11.2019 Наука

Нуспроизводите од производството на пиво стануваат гориво

Нуспроизводите од пиво ќе бидат претворени во обновливи горива по напредокот на едно универзитетско истражување.

Овие остатоци може да се претворат во јаглерод и да се искористат за греење на домовите во зима или како јаглен за скара во текот на летото, покажуваат резултатите од тестот. Овие остатоци може да се користат и за филтрација на вода во земјите во развој.

Пиварниците во Европската Унија фрлаат околу 3,4 милиони тони неискористени гранули секоја година, што е еквивалентно на тежината на 500.000 слона.

Со користење на еден килограм од овие гранули, доктор Ахемд Осман од Школата за хемија и хемиско инженерство на Универзитетот во Белфаст направил доволно јаглерод за да покрие 100 фудбалски игралишта.

1
Фото: N.N.


Тој објасни дека новиот метод на термичка и хемиска обработка на овие нуспроизводи не чини многу. Резултатот е форма на течен јаглерод што моментално се увезува во Велика Британија од Блискиот Исток или пелети што се увезуваат од САД.

- Постои реална побарувачка за јаглерод низ целата планета затоа што се користи како гориво во домаќинствата, за делови од филтри за вода и како јаглен за скара - вели овој научник и додаде дека планетата може да има корист ако нешто што е предвидено за отпад се претвори во корисно биогориво.

Тој планира да ги истражува можностите за комерцијализација на методот за производство на опишаните форми на јаглерод.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука