X
 29.04.2018 Живот

Бил Гејтс ги воспитува децата според формула од седумдесеттите

Бил Гејтс не се преправа дека живее во рамноправно семејство. Кога станува збор за одгледувањето на неговите три деца, милијардерот признава дека неговата сопруга Мелинда направила повеќе.

-Мојата сопруга врши 80 отсто од работата - изјави Гејтс.

Гејтс поминал две години на Харвард, но никогаш не завршил.

-Првото дете ќе ми дипломира на Стенфорд во јуни, па јас сум оптимист дека нема да тргне по моите стапки - се пошегува Гејтс.

Милијардерот рече дека тој и неговата сопруга биле прилично одмерени во однос на моделот што го користеле за да ги изгледаат своите три деца, кои сега се 15, 18 и 22-годишна возраст.

Тој додаде дека тие го следеле моделот на родителство од 1970-ите наречен „Љубов и логика“. Тоа е формула создадена од тројца мажи - мешавина од психолози, психијатри и поранешни директори на училишта. Основна идеја за нивната филозофија е идејата дека применувањето емоционална контрола, во суштина минимизирање на емоционалните реакции како извикнување или прекорување на децата, е добра формула за родителство.


Фото: Business Insider

Гејтс признава дека тој и неговата сопруга не биле совршени во спроведувањето на пристапот.

-Можете ли да се ослободите од емоциите? Не можете целосно да го сторите тоа - рече тој.

Моделот, исто така, ја нагласува важноста да нема наградување за децата, туку демонстрирање безусловна љубов и восхитување за она што се, а не она што го постигнуваат. Овој модел е сличен на методот на Сократ со тоа што ги поттикнува родителите да се фокусираат на поставување прашања на нивните деца и да ги натераат да размислуваат како да ги решат своите проблеми, наместо да ги хранат одговорите.

Гејтс вели дека методот „Љубов и логика“ е далеку од начинот на кој израснал, но знаел дека сакал нештата да се одвиваат поинаку со неговите деца.

Тоа не беше единствениот начин на кој тој постави граници за своите деца додека растеа. Неговите деца немаа мобилен телефон до 14 години. Тие, исто така, редовно ја посетуваа католичката црква со своите родители. И секој од нив ќе добие околу 10 милиони долари од нивните родители богатство како наследство, само мал дел од оние околу 90 милијарди американски долари, колку што вреди имотот на Гејтс.

Фото: Screenshot/YouTube
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот