X
 29.07.2018 Живот

Најголемата надеж на секоја земја лежи во соодветното образование на младите

Благодарение на образованието ние сме во можност да ги сфатиме работите што нѐ опкружуваат, да објасниме различни појави, да го искажеме нашиот интерес и да ги покажеме нашите можности.

Образованието ни нуди не само знаење од различни области и науки, туку и можност да стекнеме искуство во она што нѐ интересира и на тој начин да се изградиме како личности и со тоа да го направиме светот подобро место за живот.

-Образованието е најмоќно оружје што може да го употребите за да го промените светот - Нелсон Мандела

-Образованието е она што останува откако ќе заборавите сѐ што сте научиле на училиште - Алберт Ајнштајн

-Човек кој не чита добри книги нема никакви предности на човекот што воопшто не знае да чита - Марк Твен

-Најголемата надеж на секоја земја лежи во соодветното образование на младите - Еразмо Ротердамски

-Немојте да ги ограничувате децата само на она што вие сте го научиле, бидејќи децата се родени во друго време - Рабиндрант Тагор

-Образованието е златниот клуч до слободата - Џорџ Вашингтон Карвер

-Надежта на образованите луѓе е посилна од богатството на неуките - Демокрит

-Инвестицијата во знаењето плаќа најдобра камата - Бенџамин Франклин

-Нема полоши луѓе од оние кои се противат на просветителството и образованието на народот. Таквите, да можат, и сонцето би го изгаснале - Доситеј Обрадовиќ

-Образованието е скапо, но незнаењето е уште поскапо - Клаус Мосер

-Секој што ќе престане да учи е стар, без разлика дали има 20 или 80 години - Хенри Форд

-Никогаш не сум научил ништо со зборување, туку со поставување прашања - Лу Холц

-Човечкото суштество не ги достигнува најголемите височини додека не се образува - Хорас Ман

-Образованието не се состои од тоа колку сте запомниле или колку знаеет. Се состои од тоа да правите разлика колку знаете, а колку не знаете - Анатол Франс

-Вчера бев паметен па сакав да го променам светот. Денес сум мудар, па затоа се менувам себеси - Шри Чинмој
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот