X
 29.11.2018 Образование

Ова се најдобрите ученици на „Ноември - месец на науката“

Педесетина први награди освоија ученици од прво одделение до четврта година од цела Македонија кои во изминатите три викенди учествуваа на манифестацијата „Ноември - месец на науката“. На третото издание на манифестацијата беа пријавени околу 1.200 основци и средношколци од цела земја.Тие изработуваа експерименти од областа на хемијата, биологијата, географијата и математиката. Манифестацијата ја подготвуваат 11 друштва и здруженија, а годинава ги координира Македонското биолошко друштво (МБД).
Ова се идните надежи на македонската наука, кои освоија прва награда во поединечни категории.

Прва награда за ученици од 1. до 6. одделение

Природни науки
- Петар Марков, Ана Димова „Гоце Делчев“, Неготино
- Василиј Зиси и Марин Деспотовски, „11 Октомври“, Скопје
- Андреј Крстески, „Христо Узунов“, Охрид
- Мануела Лазаревска, „Никола Карев“, Пробиштип
- Ана Марија Србиновска, Борис Милошески, „Д-р Владимир Полежиновски“, Кичево
- Лео Нелоски, „Григор Прличев“, Охрид
- Илија Иванов, Софија Иванова, „Крсте Мисирков“, Гевгелија
- Полина Поповска, Георги Коцевски, „Сандо Масев“, Струмица
- Сара Митевска, Бисера Ацеска, „Лазо Ангеловски“, Скопје

Математика
- Андреј Тасиќ, „Ѓорѓија Пулевски“, Скопје
- Никола Стојковски, Андреа Поповска, „Ѓорѓија Пулевски“, Скопје


Прва награда во категорија од 7. до 9. одделение

Математика
- Мелани Пешова, „Страшо Пинџур“, Карбинци
- Елена Петковска, „Страшо Пинџур“- Неготино

Хемија
- Јан Стојановски, Павкис Лессес, „Јахја Кемал“- Скопје
- Елена Пиловска, „Гоце Делчев“, Прилеп
- Илина Иванџикова, „Кирил и Методиј“, Стојаково
- Марија Талеска, Стефани Ѓошоска, „Кочо Рацин“, Прилеп
- Васил Кузмановски, „Гоце Делчев“, Скопје
- Иво Соколоски, „Страшо Пинџур“, Прилеп

Биологија
- Ангела Петрова, Невена Кимова, „Браќа Миладиновци“, Пробиштип
- Павел Наневски, „Дане Крапчев“, Скопје

Географија
- Филип Калаџиски, „Дедо Иљо Малешевски“, Берово


Прва награда за средношколци, од 1. до 4. година

Математика
- Мартина Танева, Ќендреса Селими, „Јахја Кемал“, Скопје

Хемија
- Борис Ночески, Михаела Петреска, „Јахја Кемал“, Скопје
- Михаил Трајков, „Димитрија Чуповски“, Велес
- Викторија Дунимаглоска, „Мирче Ацев“, Прилеп
- Игор Ручкоманов, Марија Богоева, „Јахја Кемал“, Струмица

Биологија
- Филип Гошевски, „Ацо Русковски“, Берово
- Ивана Стојановска, „Наум Наумовски-Борче“, Пробиштип
- Благица Ставровска, Сандра Спасовска, „Јосиф Јосифовски“, Гевгелија
- Петар Спасовиќ, „Панче Арсовски“, Скопје

Географија

- Мартин Попоски, Владимир Тодоровски, „Св. Климент Охридски“, Охрид

ТУКА прочитајте ги листите со учениците што освоија прва, втора и трета награда.

Подготвил: В.И.И.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование