X
 29.11.2020 Живот

Втор живот на градските дрвја и нови работни места со помош на нова иницијатива

Градот е сурово место за едно дрво. Во споредба со дрвјата на село, урбаните дрвја обично добиваат помалку вода, страдаат од поголема топлина, се натпреваруваат за простор со непопустливата инфраструктура и честопати се преполни со болести и штетници. Како резултат на тоа, многу градови се заглавени со многу мртви дрвја.

Градовите и приватните изведувачи ги сечат и обично ги претвораат во огрев или ги носат на депонија. Честопати градовите засадуваат помалку дрвја отколку што отстрануваат, што доведува до загуба на крошната со текот на времето.

Но, овие дрвја не мора да одат во отпад. „Центри за пошумување“ е интересен модел што ќе ги спаси овие дрвја од депониите и ќе најде нова употреба за нив, како што е пренамена во мебел или под. Ова може да им помогне на градовите да се справат со мртвите дрвја заштедувајќи пари, создавајќи работни места, решавајќи ги долгорочните јавни здравствени цели и ублажувајќи ги климатските промени.

Можност за урбано дрво

Враќањето на дрвјата во пејзажот на САД нуди големи придобивки и за климата и за заедниците. Обемот на можноста е голем: пејзажите низ САД можат да поддржат 60 милијарди нови дрвја. Тие би заробиле 540 милиони тони СО2 на годишно ниво, што е еквивалентно на замена на 117 милиони автомобили на бензин со електрични автомобили кои работат на чиста електрична енергија. САД може да засадат околу 400 милиони од овие дрвја во градовите.

Додека се чека владата или некој од приватниот сектор да финансира, градовите низ САД имаат огромен и неискористен ресурс. Но, овој ресурс буквално може да се потроши.

Секоја година 36 милиони дрвја се сечат во САД поради старост, болести или нов развој, резултирајќи со економски загуби до 786 милиони долари. Голем дел од овие дрвја може да станат вреден производ, но наместо тоа, најчесто се фрлаат во депонија или се палат како огревно дрво. Пренамената на овие дрвја може да биде климатско и економско решение, претворајќи го товарот врз климата и градските буџети во финансиски мотор за пошумување низ поширокиот предел.

Што претставува центарот за пошумување?


Во наједноставна форма, центрите за пошумување се јавно-приватно партнерство што штеди пари за градовите и создава приходи за засадување и одржување повеќе дрвја преку пренасочување на дрвјата од депониите. Наместо да одат во отпад, сечените дрвја се сортираат и се користи нивниот максимален потенцијал: мебел, вкрстени ламинирани дрва, граѓа, подови и слично. Ова им заштедува пари на градовите и генерира приходи за засадување и одржување повеќе дрвја, градење жива кружна економија, овозможувајќи им на градовите подобро да се борат против климатските промени. Во тој процес центрите за пошумување го поддржуваат јавното здравство и економскиот пораст преку создавање работни места во зелената инфраструктура, преку вработување луѓе во фабрики, расадници и во нови иницијативи за засадување.

И покрај вредноста што урбаното дрво може да ја обезбеди, има пречки на патот на нивно искористување. Градовите немаат инфраструктура за да ги направат овие дрвја повредни, а синџирите за снабдување со дрвени производи не се структурирани околу урбаните дрвени производи.

Извор: World Economic Forum
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот