X
 30.01.2024 Технологија

Создаден софтвер кој предвидува болести

Замислете да постои софтвер кој може да предвидува болести. Истражувачите од Институтот за здравје, политика за здравствена заштита и истражување за стареење на Универзитетот „Ратгерс“ во Њу Џерси си ја поставија токму оваа цел.

Така е роден „Интелиџинс“ (IntelliGenes), првиот софтвер од ваков вид кој комбинира вештачка интелигенција и машинско учење за мерење специфични геномски биомаркери и предвидување на почетокот на болеста кај луѓето.

Платформа за секого

Софтверот може да користи широк опсег на корисници за анализа на мултигеномски и клинички податоци. Во моментов не постојат алатки за вештачка интелигенција или машинско учење кои можат да го истражат и интерпретираат целиот човечки геном. Главната предност на софтверот е тоа што навистина секој може да ја користи платформата, вклучувајќи и луѓе без познавање на биоинформатичките техники или пристап до компјутери со високи перформанси.

Овој софтвер комбинира познати статистички методи со врвни алгоритми за машинско учење за да произведе персонализирани предвидувања за пациентите и визуелна претстава на биомаркери значајни за предвидување на болеста.

Во друга студија истражувачите го примениле „Интелиџинс“ за да откријат нови биомаркери и да предвидат кардиоваскуларни болести со висока точност. Софтверот може да направи персонализирано рано откривање на вообичаени и ретки болести и да го отвори патот за пошироко истражување, што на крајот води до нови интервенции и третмани, велат научниците.


Извор: Bug
Насловна фотографија: Unsplash
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија